En annorlunda skoldag

Mellanstadiet

Mitt Hav är finansierat av EU:s Havs- och fiskerifond fram till september 2021 och därför är alla nedanstående lektioner kostnadsfria för skolorna inom kommunerna Landskrona, Svalöv, Bjuv, Åstorp, Örkelljunga, Klippan, Helsingborg, Höganäs, Ängelholm och Båstad.

Nedanstående lektioner har Mitt Hav att erbjuda nyfikna elever på mellanstadiet.

Bokning av lektioner

För att boka lektioner använd länken nedan. Den tar er vidare till TimeCenter där lediga tider för alla lektioner finns tillgängliga.

Boka tid

Håva vid stranden –

Upptäck livet vid strandkanten

(1 timma och 30 minuter på ”er” strand)

Obs en skola måste boka in två skolklasser på var sitt efterföljande pass samma dag!

Vi vill träffa elever och lärare i åk 4-6 på ”eran” strand. Vi har med utrustning och tillsammans undersöker vi strand och vatten.

Detta gör vi:

  • Vi håvar ut till knädjupt vatten och undersöker stranden. Det vi fångar och hittar samlas i baljor.
  • Vi undersöker djur och växter närmare med luppar, var lever de, varför ser de ut som de gör, vad äter de, vem äter dem, vad har de för roll i ekosystemet?
  • Vi introducerar och utvecklar begreppet ekosystemtjänster, alla naturens delar samarbetar och skapar dessa gratistjänster. Hur påverkar vi ekosystemen och vad händer när vi förstör ekosystem och gratistjänsterna försvinner? Hur gör vi för att hållbart använda oss av tjänsterna?

Passet på stranden är anpassat för 26 elever + lärare och varar i ca 1,5 timma.

Det finns 3 pass per dag. Första passet är kl 08.30 andra passet 10.15 och sista kl 12.15. En skola måste boka in minst 2 efter varandra följande pass.

När ni bokar er skola så skriver ni önskad strand. Stranden ska vara möjlig att nå med bil så vi kan komma dit med utrustningen. Bäst är också om det är en strand med både sandstrand och lite stenig botten, då hittar vi mer djur och alger.

Skolor som inte kan gå, cykla eller ta stadsbuss till sin närmsta strand kan från Leader få ersättning för bussbiljetter. Vill ni nyttja detta erbjudande så meddela det i er bokning, så skickar vi en pdf-blankett för ifyllnad och med mer information.

IMG_1325
Foto 2018-09-04 13 00 23
IMG_3195

Upptäck den biologiska mångfalden i havet – genom ett stereomikroskop

Denna lektion för mellanstadieelever är en fortsättning på strandlektionen men kan så klart också bokas enskilt.

I klassrummet får eleverna själva med hjälp av våra stereomikroskop undersöka och upptäcka den biologiska mångfalden i havet med hjälp av skivor som suttit ute i en hamn i minst 5 månader. Vem och vad har bosatt sig på skivan? Varför har de satt sig här? Hur kom de dit? En blåmussla kan väl inte simma, eller kan den? Detta är några av frågorna som vi klurar på och besvarar tillsammans med era elever.  

Undervisningen bygger på en beprövad undersökningsmetod med VIRTUE- skivor. Skivorna har vi redan satt ut i havet under våren så att djur och växter hinner växa på dem.

Denna lektion är en introduktion till VIRTUE. Vidare kan ni som lärare jobba med eleverna i flera olika ämnen, få kontakt med andra skolor som jobbar med VIRTUE. Metoden fungerar i både havs- och sötvatten och en hemsida med mycket information och digitalt stöd finns att tillgå, https://virtue-s.eu/sv.  Missa inte att kolla in hemsidan.

Vi har med oss den utrustning som behövs och ni har glada och vetgiriga elever.

Det behöver vara i ett klassrum lämpligt för att experimentera kring vatten, kran och avlopp, samt eluttag till ca 15  steroemikroskop och en projektor med HDMI-uttag.

Lektionen tar ca 1,5 timma och är anpassad för 26 elever med lärare. En skola behöver boka in minst två klasser/lektioner efter varandra samma dag! Det är mycket utrustning så vi vill vara kvar i samma klassrum.

Vår blå planet

En marinbiolog från oss kommer till ert klassrum, visar bilder, berättar och experimentera med vatten. Vi börjar med en vattenmolekyl och hur vatten beter sig.

Vi måste vara rädda om vattnet, det är livsviktigt för oss och allt levande.. De finns olika vatten, söt-, salt-, brackvatten, går allt vatten att dricka? Var finns allt vatten, i havet, i marken eller kanske i luften? Vad händer när det hamnar plast i våra vatten?

Anpassat till 26 elever + lärare.

Lektionen tar 2,5 timme med två raster. Kl. 8.15-10.45 (med 2 st 15 minuters raster) samt 11.00 -14.30  (med en lunchrast och en bensträckare på sammanlagt 1 timme. )

Vi behöver vara i ett klassrum lämpligt för att experimentera kring vatten, kran och avlopp, samt el, en projektor att visa Power Point med.

IMG_1021

Lär känna några havdsjur

Marinbiolog från Mitt Hav kommer till ert klassrum med några levande djur som finns i havet här utanför, ryggradslösa djur så som sjöstjärna, sjöborre, krabbor mfl. Vi berättar om djuren hur de lever, vem äter vem? – näringskedjor, vad händer om någon i näringskedjan försvinner och mycket mera. Tillsammans med djuren visar vi bilder. Vi pratar om var djuren i badviken är på vintern, är det årstider i havet? Kan man t.ex. meta krabbor på vintern?

Anpassat till 26 elever + lärare.

Lektionen är ungefär 2 timme med ca 15 minuters rast.

En skola behöver boka in två klasser efter varandra samma dag!

Leader+färg
EHFF_flag_sv