En annorlunda skoldag

Mellanstadiet

Mitt Hav är finansierat av EU:s Havs- och fiskerifond fram till september 2021 och därför är alla nedanstående lektioner kostnadsfria för skolorna inom kommunerna Landskrona, Svalöv, Bjuv, Åstorp, Örkelljunga, Klippan, Helsingborg, Höganäs, Ängelholm och Båstad.

Nedanstående lektioner har Mitt Hav att erbjuda nyfikna elever på mellanstadiet. För åk 6 finns även Marina Däggdjur och (O)ljud i havet. Mer info finns under fliken Högstadiet. 

Bokning av lektioner

För att boka lektioner använd länken nedan. Den tar er vidare till TimeCenter där lediga tider för alla lektioner finns tillgängliga.

Boka tid

Håva vid stranden –

Upptäck livet vid strandkanten

(1 timma och 30 minuter på ”er” strand)

Obs en skola måste boka in två skolklasser på var sitt efterföljande pass samma dag!

Vi vill träffa elever och lärare i åk 4-6 på ”eran” strand. Vi har med utrustning och tillsammans undersöker vi strand och vatten.

Detta gör vi:

  • Vi håvar ut till knädjupt vatten och undersöker stranden. Det vi fångar och hittar samlas i baljor.
  • Vi undersöker djur och växter närmare med luppar, var lever de, varför ser de ut som de gör, vad äter de, vem äter dem, vad har de för roll i ekosystemet?
  • Vi introducerar och utvecklar begreppet ekosystemtjänster, alla naturens delar samarbetar och skapar dessa gratistjänster. Hur påverkar vi ekosystemen och vad händer när vi förstör ekosystem och gratistjänsterna försvinner? Hur gör vi för att hållbart använda oss av tjänsterna?

Passet på stranden är anpassat för 26 elever + lärare och varar i ca 1,5 timma.

Det finns 3 pass per dag. Första passet är kl 08.30 andra passet 10.15 och sista kl 12.15. En skola måste boka in minst 2 efter varandra följande pass.

När ni bokar er skola så skriver ni önskad strand. Stranden ska vara möjlig att nå med bil så vi kan komma dit med utrustningen. Bäst är också om det är en strand med både sandstrand och lite stenig botten, då hittar vi mer djur och alger.

Skolor som inte kan gå, cykla eller ta stadsbuss till sin närmsta strand kan från Leader få ersättning för bussbiljetter. Vill ni nyttja detta erbjudande så meddela det i er bokning, så skickar vi en pdf-blankett för ifyllnad och med mer information.

Vi kan även komma till ”er” bäck eller sjö för håvning i sötvatten. Detta måste meddelas vid bokning.

IMG_1325
Foto 2018-09-04 13 00 23
IMG_3195

Upptäck den biologiska mångfalden i havet – genom ett stereomikroskop

Lektionen är tänkt som en fortsättning på ”Håva vid stranden lektionen” och kan även göras fristående. 

I klassrummet får eleverna med hjälp av våra stereoluppar undersöka och upptäcka den biologiska mångfalden i havet med hjälp av plattor som suttit ute i olika hamnar.

Undervisningen bygger på en beprövad undersökningsmetod med VIRTUE- plattor.

Det vi i detta projekt erbjuder är, en introduktion till VIRTUE och här kan ni som lärare jobba vidare med eleverna i flera olika ämnen, få kontakt med andra skolor som jobbar med VIRTUE. Metoden fungerar i både havs- och sötvatten och en hemsida med mycket information och digitalt stöd finns att tillgå.

Vi som kommer till er är Kristin Johansson, marinbiolog och grundare till Mitt Hav, Carina Jakobsson, marinbiolog på Mitt Hav samt Mikael Olsson, forskare och f.d. lektor i miljövetenskap på Göteborgs universitet. Mikael är även en av grundarna till VIRTUE. 

Vi behöver vara i ett klassrum lämpligt för att experimentera kring vatten, kran och avlopp, samt eluttag till ca 15  steroeluppar och en projektor att visa Power Point med.

Lektionen är anpassat för 26 elever + lärare och varar i ca 2 timmar inkl. rast.

Lektionen vänder sig till åk 4-9.

Vår blå planet

En marinbiolog från oss kommer till ert klassrum, visar bilder, berättar och experimentera med vatten. Vi börjar med en vattenmolekyl och hur vatten beter sig.

Vi måste vara rädda om vattnet, det är livsviktigt för oss och allt levande.. De finns olika vatten, söt-, salt-, brackvatten, går allt vatten att dricka? Var finns allt vatten, i havet, i marken eller kanske i luften? Vad händer när det hamnar plast i våra vatten?

Anpassat till 26 elever + lärare.

Lektionen tar 2,5 timme med två raster. Kl. 8.15-10.45 (med 2 st 15 minuters raster) samt 11.00 -14.30  (med en lunchrast och en bensträckare på sammanlagt 1 timme. )

Vi behöver vara i ett klassrum lämpligt för att experimentera kring vatten, kran och avlopp, samt el, en projektor att visa Power Point med.

Kan även anpassas till åk 3. 

IMG_1021

Lär känna några havdsjur

Marinbiolog från Mitt Hav kommer till ert klassrum med levande djur som finns i havet här utanför, ryggradslösa djur så som sjöstjärna, sjöborre, krabbor m.fl. Vi berättar kort om djurens utveckling, olika djurgrupper, hur vi är släkt, var och hur de lever och förökar sig. Kan man t.ex. meta krabbor på vintern och varför hittar man så många ”döda” krabbor på sommaren? Tillsammans med djuren visar vi bilder och videoklipp.

Anpassat till 26 elever + lärare.

Lektionen är ungefär 2 timme med ca 15 minuters rast.

En skola behöver boka in två klasser efter varandra samma dag!