En annorlunda skoldag

Lågstadiet

Mitt Hav är finansierat av EU:s Havs- och fiskerifond fram till september 2021 och därför är alla nedanstående lektioner kostnadsfria för skolorna inom kommunerna Landskrona, Svalöv, Bjuv, Åstorp, Örkelljunga, Klippan, Helsingborg, Höganäs, Ängelholm och Båstad.

Nedanstående lektioner har Mitt Hav att erbjuda frågvisa barn på lågstadiet samt eventuellt förskola.

Bokning av lektioner

För att boka lektioner använd länken nedan. Den tar er vidare till TimeCenter där lediga tider för alla lektioner finns tillgängliga.

Boka tid

Fiske i Öresund

Endast under mars månad.

Träffa fiskarna, marinbiologen, se och hör om fångsten från Öresund.

Någon gång under mars månad kommer vi  ut till er skola och har med material och utrustning.

Yrkesfiskare från Ålabodarna och  marinbiolog från Mitt Hav. Vi har tidigare undervisat om havet, fisk och fiske i olika former och vi vill gärna komma till er skola och visa upp fångst och lite redskap från Öresund för era lågstadieklasser.

Alltihop sker utomhus på skolgården, vi visar och berättar under 45-50 minuter för två skolklasser (ca 40-45 elever) per pass. Eleverna får även möjlighet att titta närmare och känna på fisken.  Vi gör 4 pass per dag och skolan behöver boka minst 3 pass per dag.

Vi berättar om:

  • de fiskar som finns i Öresund med fokus på matfisk.
  • hur man fiskar i Öresund.
  • form och funktion, varför ser fiskarna ut som de gör?
  • vi pratar även om det som inte ska finnas i havet, skräpet.

Passet avslutas med en liten frågerunda kring det vi pratat om. Läraren får med sig de rätta svaren med lite extra fakta och information för rättning och genomgång med eleverna i klassrummet. Vi behöver hjälp av er när vi kommer med att sätta upp frågorna på skolgården.

Detta riktar sig till lågstadiet men är vi på er skola och ni inte kan fylla dagen så tar vi gärna emot en grupp förskoleelever också.

Lär känna några havdsjur

Marinbiolog från Mitt Hav kommer till ert klassrum med levande djur som finns i havet här utanför, ryggradslösa djur så som sjöstjärna, sjöborre, krabbor m.fl. Vi berättar kort om djurens utveckling, olika djurgrupper, hur vi är släkt, var och hur de lever och förökar sig. Kan man t.ex. meta krabbor på vintern och varför hittar man så många ”döda” krabbor på sommaren? Tillsammans med djuren visar vi bilder och videoklipp. 

Anpassat till 26 elever + lärare.

Lektionen är ungefär 2 timme med ca 15 minuters rast.  9.00-11.00 samt 12.00-14-00. För lågstadiet går det bra att boka en lektion

Håva vid stranden –

Upptäck livet vid strandkanten

(1 timma och 30 minuter på ”er” strand)

Obs en skola måste boka in två skolklasser på var sitt efterföljande pass samma dag!

Vi vill träffa elever och lärare i åk 1-3 på ”eran” strand. Vi har med utrustning och tillsammans undersöker vi strand och vatten.

Detta gör vi:

  • Vi håvar ut till knädjupt vatten och undersöker stranden. Det vi fångar och hittar samlas i baljor.
  • Vi undersöker djur och växter närmare med luppar, vi pratar om, var de lever, varför ser de ut som de gör, vad äter de, vem äter dem, kan vi göra en näringsväv av det växter och djur vi hittar denna dag?

Passet på stranden är anpassat för 26 elever + lärare och varar i ca 1,5 timma.

Det finns 3 pass per dag. Första passet är kl 08.30 andra passet 10.15 och sista kl 12.15. En skola måste boka in minst 2 efter varandra följande pass.

När ni bokar er skola så skriver ni önskad strand. Stranden ska vara möjlig att nå med bil så vi kan komma dit med utrustningen. Bäst är också om det är en strand med både sandstrand och lite stenig botten, då hittar vi mer djur och alger.

Skolor som inte kan gå, cykla eller ta stadsbuss till sin närmsta strand kan från Leader få ersättning för bussbiljetter. Vill ni nyttja detta erbjudande så meddela det i er bokning, så skickar vi en pdf-blankett för ifyllnad och med mer information.

Vi kan även komma till ”er” bäck eller sjö för håvning i sötvatten. Detta måste meddelas vid bokning.

IMG_1325